Informatiile zilei necenzurate


Cazul Leontiuc a socat comunitatea europeana

15.12.2010 11:13

De mai bine de 2 ani si jumatate, un important pion pe scena religioasa protestanta din Romania, este inchis in penitenciarul Gherla fara sa fi fost condamnat intr-un caz ce implica o cladire ce  urma sa se realizeze in Cluj pe strada Pasteur. In rechizitorul sustinut de DNA se arata ca Leontiuc Marius s-ar fi dat drept arhitect si preot. DNA l-a acuzat de fals intelectual. Redactia a contactat universitatea Bellford din SUA unde Leontiuc si-ar fi dat licentele. Aceasta universitate are si un site care ofera destul de multe detalii www.belforduniversity.org. Rectorul universitatii a confirmat faptul ca Leontiuc a absolvit o sectie de arhitectura prin corespondenta, insa el a declarat ca nu va trimite diplomele apostilate si supralegalizata - o procedura standard in caz de procese - doar daca Leontiuc achita contravaloarea acestor servicii (de confirmare si apostilare) insumand aproape 1000 euro. Procedura universitatii prevede ca aceste acte pot fi eliberate personal si nu catre mandatori.

Contactati de redactie, purtatorii de cuvant DNA au declarat ca nu vor renunta la acuzatia de fals intelectual si ca vor face tot posibilul ca Leontiuc Marius sa nu isi poata obtina hartiile necesare pentru a-si dovedi nevinovatia. ”Noi il consideram vinovat. Arhitect preot sau nu, el trebuie sa plateasca cu ani de inchisoare, chiar daca este sau nu este preot sau arhitect, blocul nu s-a realizat, oamenii au pierdut banii si Leontiuc trebuie sa ispaseasca ani de inchisoare, arestul lui e o buna ocazie pentru noi de a ne spala obrazul in fata pagubitilor. Daca Leontiuc va demonta rechizitoriul cu diplomele sale, imaginea DNA va fi murdarita pe nedrept si astfel ar fi afectat interesul national” declara L.O. procuror DNA. ”Este un caz alarmant de abuz si persecutie religioasa. Romania va plati pentru toate abuzurile pe care le face cu buna stiinta” declara E.K. din partea comitetului Hellsinki. ”Procurorii din Romania aresteaza oamenii de afaceri, fiscul amendeaza saracimea iar adevaratii corupti sunt la putere. Asa ceva este inacceptabil. Vom sesiza toate organismele internationale pentru a trage la raspundere Romania” declara J.Jr.Smith din partea comitetului international de combatere a abuzurilor justitiei.

De mai bine de 2 ani, Romania se confrunta cu o criza economica fara precedent. Cazurile in care mai multi investitori imobiliari capituleaza s-au inmultit. Ceea ce diferentiaza cazul Leontiuc de celelalte este faptul ca atunci cand era liber, Leontiuc a inceput sa restituie sumele datorate inapoi. Cladirea nu s-a mai realizat datorita tergiversarii actelor in primarie. Abia dupa ce a fost arestat, confor purtatorilor de cuvant ai primariei Cluj, comisia de urbanism din cadrul primariei Cluj s-a intalnit pentru a discuta avizarea PUZ - lui respingandu-l, si acest fapt vine dupa ce proiectul a fost introdus in primarie de mai bine de 1 an si jumatate.

Scandalurile DNA vin in contextul in care in Romania exista foarte multe taieri bugetare pentru toate categroiile sociale, in contrast cu cresterile excesive salariale acordate procurorilor DNA si alocarii de miliarde de euro pentru sediile acestei institutii. Pana in prezent Romania a platit in urma rascumpararilor dictate de CEDO, mai bine de 4 miliarde de euro doar din procesele instrumentate de DNA. O mare parte din acestea au fost procese instrumentate de Daniel Morar, procurorul care a instrumentat cazul flota.

C.L. Virtualnews

—————

Back